Plazmavágás

plazmavágás egy olyan termikus vágási eljárás, amelynek során szűkített ívet használnak. A plazmavágás technológiáját már az 1950-es évektől alkalmazzák fémek vágására. Két változata létezik: a plazmasugaras és a plazmaíves vágás. A legáltalánosabban elterjedt változat a plazmaívvel történő vágás. Ez esetben az ív akkor jön létre, ha elektromos áram folyik a nem megolvadó elektródtól az elvágandó, elektromosan vezető munkadarab, azaz az anód felé. A munkadarab megolvasztásához szükséges energiát egyrészről a plazmasugár, másrészről a villamos ív szolgáltatja. A plazmagázok a villamos ív hatására részben felbomlanak és ionizálódnak – elektromos vezetővé válnak – az ívben, majd a nagy energiasűrűség és hőmérséklet következtében a hangsebesség többszörösével megindulnak a munkadarab felé. Amint a munkadarab felületére koncentrált nagyenergiájú plazmaív eléri a munkadarab felületét, az atomok és molekulák újra egyesülnek, így az ívben tárolt energia felszabadulása megolvasztja, és részben elgőzölteti a munkadarabot. Továbbá a nagy mozgási energiájú plazmasugár lehetővé teszi az olvadt rész kiszorítását a munkadarabon lévő vágási résből.

Az eljárás előnyei 

A plazmavágás, szemben az oxigénes lángvágással, nem csupán azon fémek vágására alkalmas, amely oxidjának olvadáspontja alacsonyabb a vágandó fém olvadáspontjánál, hanem minden olyan anyagnál, amely elektromosan vezetőképes. Ez a technológia előnyösen alkalmazható vastag, erősen ötvözött acél és alumínium táblalemezek vágására, akár 160 mm-es vastagságig.

Népszerűsége elsősorban a vágás gazdaságosságában rejlik. Jellemző rá a nagy vágási sebesség (akár 9 m/perc) és a kevés mellékidő (nem szükséges előmelegítés). Vékony lemezek kis vágóréssel és bemetszéssel, valamint szigorú él kontúrok esetében, adott esetben a lézer előnyösebb lehet, ez azonban az ipari alkalmazások csak kis hányadánál fordul elő. Általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb a lemez a felmerülő vágási költségek annál kedvezőbbek a plazma számára. Például acélokra vonatkoztatva már 3 mm vastagság felett a vágható tartományban egyértelműen a plazma az olcsóbb, míg alumínium és erősen ötvözött acél viszonylatában, egy 8 mm-nél vastagabb lemez esetén a költségek különbsége akár ötszörös is lehet a plazma javára.

 

 

Minden, amit a plazmavágó gépekről tudni érdemes

plazmavágó gép

A plazmavágó gépek a nehéziparban gyakran használt berendezések. A plazmavágás során a munkadarab és az elektróda között alakul ki a vágórést létrehozó ív. Az ív egy fúvókából jön ki, mérete a plazma hőmérsékletétől függ.


A plazmavágás előnye, hogy minden anyaghoz használható, ellentétben a lángvágással. A plazmavágó gépek többféle gázt használhatnak, ezt alapvetően a vágandó alkatrész anyaga határozza meg. A művelet kézzel, pontosabban kisebb géppel is elvégezhető, gépesíteni akkor éri meg, ha rendszeresen szükség van rá, illetve nagy sorozatban végeznénk a plazmavágást. Ezt általában CNC vezérléssel oldják meg, a gépek pontosabbak, gyorsabbak, így nő a termelékenység és a hatékonyság. A kézi plazmavágó gépek általában hordozhatóak, nem nehezek, mégis jó minőségű vágást lehet velük végezni.


Szeretne többet megtudni a plazmavágó gépekről? Keressen minket bizalommal megadott elérhetőségeinken, szívesen segítünk mindenben! Tekintse meg kínálatunkat, és válasszon kedvére!

 

Kategóriák:

Plazmavágó gépek

Plazmavágó pisztolyok

Plazmavágó pisztoly tartozékok

Plazmahegesztő és vágógép

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk
Facebook
Twitter
Tweet
Blogger
Pinterest
Telefon:+36 (30) 373 6412
E-mail:info@hegesztescenter.hu
Elérhetõségek